Süleyman ÖĞREKÇİ
suleymanogrekci.wordpress.com

Python Hakkında

Bu derste genel hatlarıyla python programlama dilini tanıyacağız.

1. Python Nedir?

Python; Guido von Rossum tarafından geliştirilen ve ilk sürümü 1991 yılında yayınlanan yüksek seviyeli bir genel amaçlı programlama dilidir.

2. Neden Python?

Bazı avantajları aşağıdaki gibi özetlenebilir:

  • Son derece basittir, kolay öğrenilir.
  • Ücretsiz ve açık kaynaklıdır (Open source),
  • Çok yüksek seviyeli bir dildir, konuşma diline çok benzer. Küçük bir kod parçasıyla çok kompleks işlemler programlanabilir.
  • Portatiftir (Cross Platform), her sistemde aynı şekilde çalışır.
  • Geniş bir modül kütüphansesi vardır, bir çok amaç için önceden hazırlanmış kullanıma hazır modüller vardır.
  • Geniş bir kullanıcı topluluğu vardır, dökümantasyon ve destek bulmak kolaydır.
  • Kaynak kodundan çalışır (Interpreted language). Kodların derlenmeye ihtiyacı yoktur, kaynak kodu gerçek zamanlı derleme ile çalışır.
  • Nesne yönelimlidir (Object oriented programming, OOP); pythonda herşey bir nesnedir. OOP ile geniş ölçekli ve kompleks uygulamalar yazmak kolaylaşır.
  • Popüler bir dildir; Google, Youtube, dropbox, Instagram, Wikipedia, Nasa, Cern gibi büyük ölçekli kurumlar çeşitli uygulamalarında bu dili kullanıyor. Bu dile verilen önem gün geçtikçe daha da artmaktadır; Guido von Rossum 2005 yılında Google'da çalışmaya başlamıştır, 2013'ten itibaren Dropbox firmasında çalışmaktadır.

3. Hangi Python Sürümü?

İki python sürümü vardır: python 2 (güncel sürüm 2.7.13) ve python 3 (güncel sürüm 3.6.1). python 2 serisi sürümler eski sürümdür, bununla yazılan programlar python 3 ile çalışmayabilir, kodların güncellenmesi gerekebilir. Python 3 ise güncel sürümdür, ayrıca python 3 ile yazılan programların ileriki sürümlerle uyumlu olacağı garantisi verilmiştir.

Güncel olan python 3 sürümünü kullanmak mantıklı gibi görünse de biz python 2 ile çalışacağız. Bunun nedeni bilimsel hesaplamalarda ihtiyacımız olacak olan bazı modüllerin henüz python 3 sürümlerinin tamamlanmamış olabileceğidir. Hazırladığımız programları daha sonra python 3 için kolaylıkla güncelleyebiliriz, python 2 ile 3 sürümleri arasında söz dizimi farkı çok azdır.

4. Python Nasıl Kullanılır?

Python ile bir program yazmak için gerekli olan tek şey herhangi bir metin editörüdür; programın kodları editörde yazılıp .py uzantılı olarak kaydedilir.

Fakat python ile yazılan bir programın bir bilgisayarda çalışabilmesi için python yazılımının (interpreter) bilgisayara yüklenmiş olması gerekir. Pyton dağıtımı bilgisayara kurulduktan sonra komut istemcisinde $ python komutu ile çağıralacak şekilde ayarlanmalıdır, genellikle bu ayar kurulum ile otomatik olarak yapılır. Bunlar yapıldıktan sonra bilgisayarda program.py ismi ile kayıtlı bir python kodu, komut istemcisinden $ python program.py komutu ile çalıştırılabilir.

Alternatif olarak python programları bir IDE (integrated developement environment) ile de çalıştırılabilir. Bir IDE; hem metin editörünü hem de komut istemcisini aynı anda sunan grafik arayüzü olan bir uygulamadır. Standart python dağıtımında otomatik olarak bir ide yüklenir, IDLE, bunun dışında çok sayıda gelişmiş IDE mevcuttur.

Ayrıca programımızı kodlarken kullandığımız bazı modüller eğer standart python dağıtımında içerilmiyorsa ek olarak bu modülleri de yüklemek gerekebilir. Standart dağıtımların dışında ekstra modüller içeren daha geniş dağıtımlar da vardır, en bilineni Anaconda'dır. Bilimsel hesaplamalar için genellikle Anaconda dağıtımı yeterli olmaktadır.

Python ve ekstra modüllerin yüklenmesi bazen beklenmedik şekilde kompleks olabilir, çalışılan işletim sistemine ve komut istemcisine yüksek hakimiyet gerektirebilir. Biz derslerimizde CoCalc web servisi üzerinde Jupyter IDE kullanacağız.